ΥΓΕΙΑ

Μειώστε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ αυξάνοντας την πόσοτητα του καφέσας προτείνουν αμερικανοί ερευνητές

Η αύξηση της κατανάλωσης καφέ κατά ενάμισι φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia. Η σταδιακή μείωση του καφέ φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στην ποσότητά των δύο ροφημάτων επιφέρουν αλλαγές στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Οι ερευνητές λοιπόν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους Δρ Φρανκ Χου και Σίλπα Μπουπαθιράτζου μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ σε εύρος τετραετίας. Επίσης εξέτασαν τη σχέση του διαβήτη ανάλογα με το εάν ο καφες περιείχε καφεΐνη ή όχι.

Συγκεκριμένα εξέτασαν στοιχεία από τρεις μεγάλες προοπτικές έρευνες: την Nurses’ Health Study (NHS) που αφορούσε 48,464 νοσηλεύτριες, 30-55 ετών, το χρονικό διάστημα 1986-2006, την NHS II που αφορούσε και πάλι 47,510 νοσηλεύτριες αλλά ηλικίας 25-49 ετών, για το χρονικό διάστημα 1991-2007 και την Health Professionals Follow-up Study (HPFS), που αφορούσε 27,759 άνδρες, 40-57 ετών, το διάστημα 1986-2006. Και στις τρεις μελέτες υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για την διατροφή, τον τρόπο ζωής, τις ιατρικές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις που αφορούσαν τους συμμετέχοντες.

Τελικά, κατάφεραν να εντοπίσουν 7.269 περιπτώσεις διαβήτη τύπου ΙΙ και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, σε ορίζοντα τετραετίας είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν μεταβάλλει την καταναλισκόμενη ποσότητα.

Οι συμμετέχοντες που είχαν μειώσει την κατανάλωση κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα ή περισσότερο είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι αλλαγές στην ποσότητα κατανάλωσης τσαγιού δεν συσχετίστηκαν με τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όσοι είχαν την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, δηλαδή τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ (37%), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο ημερησίως.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου ΙΙ που σχετίζεται με την μειωμένη κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να αντανακλά μια πραγματική αλλαγή ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου ΙΙ όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος, μπορεί να μειώνουν την κατανάλωση καφέ μετά την διάγνωση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr


About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.