ΕΝΤΕΧΝΟ

Μάνος Χατζιδάκις "Ορχηστρικά"


 Μάνος Χατζιδάκις

Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει
η ανθρώπινη   περιπέτεια αλλά
και
η ανθρώπινη ευπιστία.
Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως
τα όνειρά του
θα δικαιωθούν.
Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του
Manos Hadjidakis - Nightly walk Μάνος Χατζιδάκις - "Νυχτερινός περίπατος" απο το δίσκο "15 εσπερινοί"Tό ορχηστρικό αυτό θέμα ακούστηκε για πρώτη φορά το 1956 στην θεατρική παράσταση " Πλούτος του Αριστοφάνη με το θέατρο τέχνης και αργότερα εντάχθηκε στην ταινία του jules Dassin ποτέ την κυριακή " never sunday " το 1960 με τον τίτλο ερημιά.
Το ορχηστρικό "Χορός" σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, ειναι από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Παραμύθι χωρίς όνομα". Το έργο ήταν η θεατρική απόδοση του ομώνυμου έργου της Πηνελόπης Δέλτα και παρουσιάστηκε από το "Νέο θέατρο" στα τέλη του 1959. Η μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για το έργο αυτό κυκλοφόρησαν ηχογραφημένα σε δίσκο το 1965.
Μάνος Χατζιδάκις "30 Νυχτερινά" - Χάρτινο το φεγγαράκι Το γνωστό τραγούδι του του Μάνου Χατζιδάκι “Χάρτινο το Φεγγαράκι” γράφτηκε για το γνωστό θεατρικό έργο “Λεωφορείον ο Πόθος” του Tennessee Williams, που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης το 194

Προσωπογραφία Της Μητέρας Μου Απο το άλμπουμ το Χαμόγελο της Τζοκόντας του 1965 Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το  τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί."Μάνος Χατζιδάκις - "Έγινε Παρεξήγηση" απο το δίσκο "15 εσπερινοί" Ο δίσκος κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1964 το 1998 συμπεριλήφθηκε σε μια κασετίνα, που περιείχε, σε νέα ηχητική επεξεργασία, τέσσερα, ακόμη, έργα του Μάνου Χατζιδάκι: «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Ο σκληρός Απρίλης του '45», οι «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» και «Η Άλλη αγορά», όπου ο Νίκος Κηπουργός διασκεύασε μελωδίες του συνθέτη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις σημειώνει για τους «Δεκαπέντε Εσπερινούς»: «Εσπερινός, σημαίνει ευλάβεια Ήλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στην πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις των ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν'αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης.Με «Δεκαπέντε Εσπερινούς» συλλέγω την σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ' αληθινό της βάθρο, εκεί που οι
έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη».
Ορχηστρικό θέμα από το έργο  ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ (1965). Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1965,στη Νέα Υόρκη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική, με δώδεκα τραγούδια, την ίδια δε χρονιά κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, χωρίς τα τραγούδια «Οι Αθλητές» και «Ο Στρατιώτης».

Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι, εμπνευσμένο από το αινιγματικό εκείνο χαμόγελο της αριστουργηματικής Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι, πραγματεύεται μ’ έναν μαγικό τρόπο την ανθρώπινη μοναξιά, τη μάταιη αναζήτηση της τρυφερότητας και της συντροφικότητας, την ιερότητα της μητρικής αγάπης, τον θάνατο και τελικά την απέραντη θλίψη που νοιώθει ο κάθε άνθρωπος, καθώς συνειδητοποιεί την αβάσταχτη ερημιά του μέσα στην απέραντη ανθρωποθάλασσα που τον περιβάλλει Από το δίσκο "Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά"

 Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

 Ερμηνεία: Βασίλης Λέκκας


Στίχοι

Η μπαλάντα του οδοιπόρουΒλέπω πλήθος κόσμο να κυλά
μα ψυχή δεν μου χαμογελά
στα κρεβάτια τ΄ άρρωστα παιδιά
και στα δέντρα ξερά τα κλαδιά.Την αγάπη πέταξα σ΄ ένα βυθό
και το φόβο μου έστρωσα να κοιμηθώ.
Βρίσκω τάφους κι έναν κόσμο
που δεν πονά.
Όπου πάω κι ένα λάθος
με τυραννά.Ποιος προφήτης τώρα θ΄ ακουστεί
σα φωνή σε στέρνα κλειστή;
Σ΄ έναν κόσμο άδειο κι ορφανό
ποια κραυγή απ΄ τον ουρανό;Τα πουλιά παράτησα στις ερημιές
και το φως σπατάλησα στις γειτονιές
Δεν τον θέλω και φοβάμαι
το γυρισμό.
Δες ποιος είμαι πού πηγαίνω
για το χαμό.

About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.