ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος ο κίνδυνος να παρουσιάσουν Διαβήτη οι εργαζόμενοι σε βάρδιες
Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Occupational and Environmental Medicine», αναλύθηκαν στοιχεία από 12 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 226.652 εθελοντές.

Άλλοι από αυτούς εργάζονταν σε βάρδιες και άλλοι είχαν την κλασική πρωινή εργασία, ενώ 14.595 έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας Huazhong, στην Κίνα, χώρισαν τις βάρδιες σε πέντε κατηγορίες: κυλιόμενες, ακανόνιστες, νυχτερινές, μικτές και απογευματινές.

Κατά μέσον όρο, οι εργαζόμενοι σε κάθε μορφής βάρδια είχαν κατά 9% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη έναντι των εργαζομένων μόνο το πρωί, ενώ οι άντρες εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη απ’ όσες οι γυναίκες που εργάζονταν σε βάρδιες.

Οι εργαζόμενοι σε κυλιόμενες βάρδιες, όμως, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες απ’ όλους να πάσχουν από διαβήτη: ήταν κατά 42% περισσότερες απ’ ό,τι στους εργαζόμενους που δούλευαν μόνο το πρωί.

Τα ευρήματα αυτά δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, όπως το σωματικό βάρος και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας.

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι ιδίως οι άντρες εργαζόμενοι σε βάρδιες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης του τύπου 2 διαβήτη», γράφουν οι ερευνητές.

Και συνεχίζουν: «Δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας της εργασίας σε βάρδιες σε όλο τον κόσμο και του τεράστιου οικονομικού κόστους του διαβήτη, τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν πρακτικές ενδείξεις για την πρόληψη της νόσου».

Για την πρόληψη του διαβήτη απαραίτητη είναι η υγιεινή διατροφή, η ρύθμιση του σωματικού βάρους και η σχεδόν καθημερινή γυμναστική (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα, επί τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα).

Πηγή : Web Only


About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.