ΥΓΕΙΑ

Γιατί μας αρέσει η μελαγχολική μουσικήΑν και η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που συνήθως προσπαθούμε να αποφύγουμε, είναι απορίας άξιο γιατί επιλέγουμε να ακούμε μελαγχολική μουσική; Οι μουσικολόγοι και οι φιλόσοφοι έχουν αναρωτηθεί γι’ αυτό, γιατί η θλιβερή μουσική  μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα, αλλά το είδος της θλίψης που προκαλείται από τη μουσική φαίνεται να είναι και ευχάριστο με τον δικό του τρόπο. Το γιατί; Ο Αριστοτέλης είχε προτείνει την περίφημη την ιδέα της κάθαρσης: ένα συναίσθημα που μας κατακλύζει, αν και ανεπιθύμητο, (όπως αυτό που προέρχεται μέσα από τη στενάχωρη μουσική) με κάποιον τρόπο μας «καθαρίζει».

Αλλά τι θα γινόταν αν, παρά τη φαινομενική ομοιότητα τους, η θλίψη στη σφαίρα της καλλιτεχνικής ευαισθησίας είναι το ίδιο πράγμα με θλίψη της καθημερινής ζωής; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι, οι ψυχολόγοι διερεύνησαν την  ιδέα ότι «το μουσικό συναίσθημα» περιλαμβάνει την συγκίνηση που αισθανόμαστε και που η μουσική είναι ικανή να εκφράσει στον ακροατή. Έτσι τα επικαλυπτόμενα σύνολα των συναισθημάτων σχετίζονται μεταξύ τους και ελπίζουμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση μέσω της θλιβερής μουσικής.

Μέσω ενός πειράματος , ζητήθηκε από 44 συμμετέχοντες να ακούσουν ένα από τρία διαθέσιμα μουσικά αποσπάσματα διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων το καθένα. Το πείραμα είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Οι συμμετέχοντες άκουγαν τα αποσπάσματα και στη συνέχεια να απαντούσαν σε μια ερώτηση σχετικά με την αίσθηση και τα συναισθήματά τους.

Το συμπέρασμα του πειράματος, όπως αναμενόταν, ήταν πως η συγκίνηση που αισθάνθηκαν οι συμμετέχοντες από τη μουσική δεν αντιστοιχεί ακριβώς με την αντιληπτή συγκίνηση. Παρά το γεγονός ότι η θλιβερή μουσική ήταν τόσο αντιληπτή ως «τραγική», οι ακροατές δεν αισθάνθηκαν πραγματικά την τραγική συγκίνηση όσο το αντιλαμβάνονται . Ομοίως, όταν ακούμε θλιβερή μουσική,  αυτό που κυρίως νιώθουμε είναι ένα πιο «ρομαντικό» συναίσθημα, για αυτό και δεν την αντιλαμβανόμαστε σαν θλιβερή μουσική.

Όταν ακούμε θλιβερή μουσική, στη συνέχεια υπάρχει μια ένταση ή μία ολίσθηση μεταξύ των δύο τύπων συναισθημάτων. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να κατανοήσουμε τη διάφορα; Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι στην καθημερινή ζωή βιώνουμε συνήθως τα συναισθήματα που έχουν άμεση σχέση με ό, τι αντικείμενο ή κατάσταση τα προκαλεί. Αλλά όταν ακούμε θλιβερή μουσική (ή όταν παρακολουθούμε μια θλιβερή ταινία , ή διαβάζουμε ένα θλιβερό μυθιστόρημα), μπορούμε να πούμε ότι με έναν τρόπο απέχουμε από κάθε πραγματική απειλή ή κίνδυνο που αντιπροσωπεύει, το εκάστοτε θλιβερό τραγούδι ή ταινία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για ένα παραμελημένο χαρακτηριστικό της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.
http://www.infotimes.gr/
Aπό τη Λίνα Γριβογιάννη


About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.