ΘΕΑΤΡΟ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τρισέλιδο αφιέρωμα στην «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού έκανε η εφημερίδα«El Pais»


«Αυτή η Ιλιάδα θα γράψει ιστορία», λένε για την παράσταση του Λιβαθινού

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εισιτήρια της παράστασης έχουν εξαντληθεί και το ενδιαφέρον του κοινού για τη δουλειά του σκηνοθέτη είναι αυξημένο. Αλλά πέρα από την «El Pais» και η «El Mundo» υποδέχθηκε με αφιέρωμα την «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού που παρουσιάστηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Φεστιβάλ του Αρχαίου Θεάτρου της Μέριδα το οποίο φέτος κλείνει τα 60 του χρόνια. «Αυτή η Ιλιάδα θα γράψει ιστορία», λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Jesus Cimarro. Στην πεντάωρης περίπου διάρκειας παράσταση, ο Λιβαθινός χρησιμοποιεί το συνταρακτικό έπος του Ομήρου ως μια αντανάκλαση της σύγχρονης Ελλάδας. Το καστ αποτελείται από 15 ηθοποιούς οι οποίοι αφηγούνται έναν από τους πιο βίαιους πολέμους όλων των εποχών και συγχρόνως αναρωτιούνται για την έννοια του ήρωα και του ηρωισμού στην εποχή μας. Οι διεθνείς σταθμοί της «Ιλιάδας» που θα ακολουθήσουν το προσεχές φθινόπωρο είναι το Εθνικό Θέατρο Μαδρίτης, ο Καναδάς και η Χιλή.

«Εκρήξεις βομβών στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Μέριδα»: αυτόν τον τίτλο δίνει ο
David Vigario στην κριτική του για την «Ιλιάδα» στη μεγάλη εφημερίδα
«El Mundo», της οποίας παραθέτουμε εδώ κάποια χαρακτηριστικά
αποσπάσματα: «Ο Ελληνας σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός καταφέρνει να
επιλύσει με έναν εκπληκτικά αποτελεσματικό τρόπο το θέμα της παρουσίασης
και των 24 ραψωδιών που ιστορούν τις 53 αιματοβαμμένες μέρες του
πολέμου, σε μια γλώσσα σύγχρονη, με ενδυματολογία σύγχρονη και με μια
σκηνοθεσία γεμάτη δράση και ενέργεια»...

«Κάθε ηθοποιός υποδύεται πολλούς ρόλους. Η ερμηνεία τους είναι μια απόδειξη ομαδικού επαγγελματισμού και δικαιολογεί απόλυτα την επιτυχία που είχαν οι πρώτες τους παραστάσεις στην αρχή αυτής της παγκόσμιας περιοδείας που οργανώνει η Εταιρεία Παραγωγής Polyplanity Prod σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών»... «Με πολύ εύστοχα χιουμοριστικά ''κλεισίματα του ματιού'', το κείμενο περιέχει εμφανείς σύγχρονες αναφορές, συγχρόνως όμως διαθέτει τη μεγάλη αρετή να αντανακλά τέλεια την ομηρική παράδοση, το σύνολο των προφορικών παραδόσεων που εμφανίστηκαν πριν από 29 αιώνες».

About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.