ΥΓΕΙΑ

Η δυσπιστία πυροδοτεί την άνοια Τριπλάσιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν ταάτομα που είναι κυνικά και δύσπιστα, σύμφωνα με φινλανδούς επιστήμονες
Επιστημονικές  μελέτες έχουν  δείξει ότι η διαρκής καχυποψία συνδέεται με προβλήματα υγείας, π.χ. καρδιακά προβλήματα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνδέεται με την άνοια.
«Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε προηγούμενα, σύμφωνα με τα οποία ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή επηρεάζει την υγεία μας» αναφέρει η κύρια ερευνήτρια της μελέτης δρ Ανα-Μαίγια Τολπάνεν. «Η κατανόηση του πώς ο κυνισμός και η δυσπιστία επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης της άνοιας θα μπορούσε να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου» προσθέτει η ειδικός.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.500 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, με σκοπό να αξιολογήσουν τα επίπεδα της δυσπιστίας τους.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις ήταν το αν συμφωνούν με φράσεις όπως «Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να λένε ψέματα για να πάνε μπροστά», «Είναι ασφαλέστερο το να μην εμπιστεύεσαι κανέναν», «Ο περισσότερος κόσμος θα εκμεταλλευθεί έναν στρεβλό τρόπο για να βγάλει κέρδος αντί να τον προσπεράσει» κ.ά.

Οι εθελοντές παρέμειναν υπό την παρακολούθηση των ειδικών για ένα διάστημα οκτώ ετών. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, 46 από αυτούς διαγνώσθηκαν ότι πάσχουν από άνοια.

Αναλύοντας τα στοιχεία που είχαν συλλέξει, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία ως προς τον κυνισμό και τη δυσπιστία τους, αντιμετώπιζαν τελικά τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας σε σχέση με όσους έβλεπαν πιο θετικά τους γύρω τους.

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς προκύπτει ο συγκεκριμένος συσχετισμός ανάμεσα σε κυνισμό και άνοια, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να βασίζεται στην επικίνδυνη αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες, οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση της άνοιας.

Τα ευρήματα των φινλανδών ερευνητών παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Neurology».

About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.