ΥΓΕΙΑ

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας - Ανάμεσα στην πραγματικότητα και τηνψύχωσηΟριακή διαταραχή προσωπικότητας
Ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψύχωση

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι μια απλή υπόθεση .Το άτομο που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση βιώνει ένα πόνο στα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψύχωση. Η ασθένεια αλλοιώνει την αντίληψή του για τον κόσμο και του προκαλεί ανταγωνιστική συμπεριφορά, κάνοντας τον «έξω» κόσμο ένα επικίνδυνο μέρος. Ο πόνος και ο τρόμος της εγκατάλειψης και το αίσθημα ότι μπορεί να γίνει ανεπιθύμητος είναι τόσο μεγάλος, που τον οδηγούν σε αδιέξοδα , τάσεις φυγής και απομόνωσης. Η συναναστροφή μας και η σχέση μας με ένα άτομο που πάσχει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας μας βάζει σε μια συνεχή εναλλαγή ανάμεσα στην αγάπη και τον έπαινο  την εγκατάλειψη και την απογοήτευση.
Αν σε κάποιον αρέσουν οι δραματικές καταστάσεις, ο ενθουσιασμός και η ένταση, ίσως απολαύση τη σχέση αυτη μια και τα πράγματα δεν είναι ποτέ ήρεμα. Μετά από μια παθιασμένη αρχή, επέρχεται μια θυελλώδης σχέση που περιλαμβάνει κατηγορίες και θυμό, ζήλια, εκφοβισμό, έλεγχο και χωρισμούς εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθει το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή.
Τίποτα δεν είναι «γκρίζο» ή «περίπου» γι’αυτά τα άτομα. Τα πάντα είναι είτε μαύρα είτε άσπρα. Έχουν τη χαρακτηριστική προσωπικότητα Τζέκιλ και Χάιντ. Τους διατρέχει μια δραματική διακύμανση ανάμεσα στην εξιδανίκευση του συντρόφου τους ή την υποτίμηση και ίσως να αλλάζουν ξαφνικά και απότομα διαθέσεις στη διάρκεια της ημέρας. Ποτέ δεν ξέρεις τι ή ποιον να περιμένεις.

Τα έντονα, ευμετάβλητα συναισθήματά τους σε ανυψώνουν όταν βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά μπορούν να σε απογοητεύσουν όταν δεν είναι. Μπορείς να είσαι έξυπνος ή χαζός γι’ αυτούς.Όταν στη σχέση υπάρχει τσακωμός όλα τα άσχημα συναισθήματά τους, προβάλλονται στο σύντροφό τους. Μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα εκδικητικοί και να σε τιμωρήσουν με τα λόγια, τη σιωπή ή άλλες χειριστικές συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να αποβούν πολύ καταστροφικές για την αυτοεκτίμησή σου. Σε αντίθεση με τη διπολική διαταραχή, οι διαθέσεις τους αλλάζουν γρήγορα και δεν αποκλίνουν από τον κανονικό τους εαυτό. Αυτό που βλέπεις είναι ο κανόνας.
Τα συναισθήματά τους, η συμπεριφορά, και οι ασταθείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας στην εργασία, αντανακλούν μια εύθραυστη εικόνα του εαυτού τους που βασίζεται στη ντροπή. Αυτό συχνά χαρακτηρίζεται από απότομες αλλαγές, μερικές φορές σε βαθμό που νιώθουν ανύπαρκτοι. Αυτό γίνεται χειρότερο όταν είναι μόνοι τους. Επομένως, εξαρτώνται από τους άλλους και μπορεί να ζητήσουν συχνά συμβουλή από διάφορους ανθρώπους για το ίδιο θέμα την ίδια μέρα. Επιζητούν απελπισμένα να αγαπηθούν και να τους φροντίσουν, βρίσκονται ωστόσο ιδιαίτερα σε εγρήγορση για τυχόν πραγματικά ή φανταστικά σημάδια απόρριψης ή εγκατάλειψης.

Γι'αυτούς, η εμπιστοσύνη είναι πάντα ένα ζήτημα, που συχνά οδηγεί σε στρεβλώσεις της πραγματικότητας και σε παράνοια. Ο σύντροφός τους φαίνεται σαν να είναι είτε υπέρ είτε εναντίον τους και πως πρέπει να πάρει το μέρος τους. Μην τολμήσεις να υπερασπιστείς τον εχθρό τους ή προσπαθήσεις να τον δικαιολογήσεις ή να εξηγήσεις οτιδήποτε ασήμαντο έχει βιώσει. Θα θυμώσουν μαζί σου, θα σε κατηγορήσουν για απόρριψη, θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την πραγματικότητα και τη λογική σου, μέχρι και πλύση εγκεφάλου μέσω συναισθηματικής χειραγώγησης θα κάνουν. Δεν είναι επίσης ασυνήθιστο γι’ αυτούς να απορρίπτουν συνεχώς φίλους και συγγενείς που νιώθουν ότι τους έχουν προδώσει.Στους έντονους φόβους εγκατάλειψης που νιώθουν απαντούν με εξαρτημένες συμπεριφορές ή θυμό και οργή που αντανακλά τη δική τους στρεβλή πραγματικότητα και εικόνα για τον εαυτό τους.Από την άλλη πλευρά, φοβούνται εξίσου τη ρομαντική κατάσταση που προσπαθούν να δημιουργήσουν, επειδή φοβούνται να κυριαρχήσει κάποιος πάνω τους ή την υπερβολική οικειότητα.
Σε μια στενή σχέση, ακροβατούν για να εξισορροπήσουν το φόβο τους να μη μείνουν μόνοι τους ή να μη δημιουργήσουν οικειότητα. Για να το πετύχουν αυτό, προσπαθούν να ελέγξουν με εντολές ή χειραγώγηση, συμπεριλαμβανομένης της κολακείας και την αποπλάνησης. . Ψάχνουν κάποιον που θα τους παρέχει σταθερότητα και που θα εξισορροπεί τα ευμετάβλητα συναισθήματά τους.Το άτομο με οριακή διαταραχή μπορεί να φαίνεται ότι είναι το αουτσάιντερ στη σχέση, ενώ ο σύντροφός του το σταθερό, ανεξάρτητο και γεμάτο φροντίδα φαβορί. Η σχέση τους στην ουσία όμως θα έχει πάντα σκαμπανεβάσματα γιατι όπως προαναφέραμε μετά από μια παθιασμένη αρχή, επέρχεται μια θυελλώδης σχέση που περιλαμβάνει κατηγορίες και θυμό, ζήλια, έλεγχο και χωρισμούς εξαιτίας της ανασφάλειας που νιώθει το άτομο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή.στη συμπεριφορά
Ένα αλληλεξαρτώμενο όμως άτομο που επίσης αποζητά την αγάπη και φοβάται την εγκατάλειψη μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό φροντιστή για το άτομο με τη διαταραχή αυτή (νιώθουν πως δε θα φύγει από τη σχέση). Το αλληλεξαρτώμενο άτομο παραπλανάται εύκολα και παρασύρεται από τα συναισθήματα και την υπερβολική ευαισθησία και ευθύτητα του ατόμου με τη διαταραχή.Το πάθος και οι έντονες συγκινήσεις αναζωογονούν το σύντροφο, που βρίσκει καταθλιπτική τη μοναξιά και τα υγιή άτομα βαρετά.Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζεται περισσότερο τις γυναίκες.Συνήθως όταν έχει υπάρξει μια περίοδος παρορμητικότητας και αστάθειας στις σχέσεις, στην εικόνα για τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους. Μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή άλλων εξαρτήσεων για να θεραπεύσουν τον πόνο τους, όμως αυτό επιδεινώνει την κατάσταση.

Τα αίτια της διαταραχής δεν είναι γνωστά, αλλά συχνά έχει υπάρξει αμέλεια, εγκατάλειψη ή κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία και πιθανώς γενετικοί παράγοντες. Άτομα που έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού με τη διαταραχή είναι πέντε φορές πιο πιθανό να την αναπτύξουν οι ίδιοι. Έρευνες έχουν δείξει μεταβολές του εγκεφάλου στην ικανότητα να ρυθμίζει τα συναισθήματα.

Τα άτομα αυτά συχνά αποφεύγουν σε θεραπεία, και συνήθως την αποδέχονται. Ωστόσο, πριν από τις πρόσφατες καινοτόμες θεραπείες, η αποτελεσματικότητα των θεραπειών είχε αμφισβητηθεί.
Η χρήση φαρμάκων και άλλων βοηθητικών μέτρων έχουν αποδειχθεί χρήσιμα.Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας χρειάζονται δομή, ένας συνδυασμός του αισθήματος ότι είναι αποδεκτοί από τους άλλους, μαζί με ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά  και μεγάλη πρσπάθεια και συγκατάθεση από μέρους τους όσο αναφορά με τα άτομα που συναναστρέφονται μαζί τους για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν πραγματικά.

Πληροφορίες από :  psychentral.com/
About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.