ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ

To διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 4 στο ΕλληνικόΑνοικτό Πανεπιστήμιο Πάτρας

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,
ως συνδιοργανωτής, φιλοξενεί στην Πάτρα
το διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 4.

Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ
σας προσκαλούν στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης

«Αντανακλάσεις Καταγωγής» (Reflections of Origin)

την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 20:00,

στις εγκαταστάσεις της
Εξ@αποστάσεως Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Ε.Α.Π.
(Πατρών Κλάους 183, 26335, Περιβόλα).

Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί μουσικό δρώμενο
Κιθάρα: Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Μαντολίνο: Γιώργος Γεωργιάδης

Δ.Τύπου

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water αποτελεί πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κάτω Χωρών, πραγματοποιώντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Κατά τα έτη 2015 (Orange Water 1) και 2016 (Orange Water 2) στο φεστιβάλ συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 15 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Το 2017-2018 (Orange Water 3&4), το φεστιβάλ, διατηρώντας την ίδια θεματολογία και για τα δύο έτη, ήδη διοργάνωσε εκθέσεις σε 6 χώρους με 42 εικαστικούς, και συνεχίζει τις δράσεις του με την παρούσα έκθεση στο ΕΑΠ.

Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν οι:

Ad Arma, Sarah Ettlinger, Eef de Graaf, Peter Heij, Γιάννης Κολιός, Γιάννης Κοψίνης, Mohammed Quraish, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Νίκος Μπασιάς, Ξενοφώντας Μπίτσικας, Τίτα Μπονάτσου, Jan Mulder, Gert van Oortmerssen, Κατερίνα Παπαζήση, Ákos Révész, Bert van Santen, Γιώτα Σκαρβέλη, Annita Smit, και Αποστόλης Ζολωτάκης, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.

Αντανακλάσεις Καταγωγής | Reflections of Origin

Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη, κλπ. Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιές δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή την σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία.  Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο· συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό· με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς· με την ταύτισή της με το φως· με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs· όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις.  

Αποστόλης Ζολωτάκης

Εξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο ΠληροφόρησηςΠατρών Κλάους 183
Πάτρα,  Τ.Κ.  26335
Τηλ: +30 2610-367.830

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο:

Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-19:00,
Σάββατο & Κυριακή 10:30-15:30 (κλειστά κατά τις επίσημες αργίες).
Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2018 - 22 Απριλίου 2019.

Αποστόλης Ζολωτάκης, Φεστιβάλ Orange Water
Ειρήνη Μαυρομμάτη, Ε.Α.Π., Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών

Το Orange Water πραγματοποιείται με την χορηγία των εταιρειών
Νερά Σαμαριά, ANEK Lines, Blue Star.


About Art24News.gr

Ιστότοπος για τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις Τέχνες. Καθημερινή ενημέρωση για Εκθέσεις Ζωγραφικής,Εκδηλώσεις,Παρουσιάσεις Βιβλίων ,Συναυλίες,Θέατρο,Μουσική και Κινηματογράφο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου
ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Από το Blogger.